Mindenki számára mást jelent az érték. Sokszor pénzösszegben nem mérhető egy tárgy éréke, mert lehet, hogy tulajdonosa számára érzelmileg jelent sokat, máskor az adott tárgy vagy ingatlan ára akár több millió, de akár milliárd forintot is kitehet. Annak érdekében, hogy ezek az értékek és vagyontárgyak ne sérüljenek, vagy azokat ne tulajdonítsák el, a kockázatokat mérsékelni lehet és kell, így biztosítva a vagyonvédelmet. Ezt a tulajdonos megteheti különböző biztonságtechnikai eszközök segítségével (például riasztórendszerek), vagy akár biztonságtechnikai cégek alkalmazásával is (például figyelőszolgálat, biztonsági őrök, stb.)

Annak érdekében, hogy biztosítani lehessen egy ingatlan, közterület, stb. sértetlenségét és biztonságát, védelmi intézkedéseket érdemes tenni. Ilyen lehet az előzetes kockázatfelmérés, ami alapján kidolgozhatóvá, majd pedig létesíthetővé válik egy teljes, a megrendelő igényeinek megfelelő védelmi, biztonságtechnikai rendszer, mint például ingatlanok esetében a behatolásjelző rendszer, vagy közterületeken a kamerás közterület figyelő rendszer.

A megrendelő igényei alapján úgynevezett átjelzős rendszer is kiépíthető, amely a biztonságtechnikai cégnél (távfelügyelet) vagy a rendőrségen jelez. Ezeket a rendszereket igény esetén ki lehet egészíteni különböző alkalmazásokkal, mint például kamerás megfigyelőrendszerekkel, beléptetőrendszerekkel.